Waarom een fotoshoot tijdens het gouden uurtje?


Vaak krijg ik de vraag waarom we geen buitenfoto's maken om 10 uur, 13 uur,...? Dat is zoveel gemakkelijker met de kinderen. :)

Wel, bij fotografie draait alles om het licht. Wist je trouwens dat het woord fotografie afkomstig is van de Griekse termen 'licht' (phos) en 'schrijven (graphein)? Letterlijk betekent fotografie dus 'schrijven met licht'.

Om mijn mooiste foto's te schrijven ga ik op zoek naar licht met een zacht gouden gloed en dat gebeurt alleen op bepaalde momenten van de dag, het 'golden hour' moment. Golden hour is het eerste en laatste uur van elke dag, ofwel het uur na zonsopgang of het uur voor zonsondergang.

Maar waarom is dit nu absoluut de BESTE tijd van de dag?

zwangerschapsfotografie met kind bij Aske fotografie
zwangerschapsfotograaf in Antwerpen bij Aske fotografie

Het meest flatterende licht is tijdens het gouden uurtje.


Dit is onmiddellijk de belangrijkste reden waarom ik sessies plan bij zonsondergang of zonsopgang. Ik wil dat je er geweldig uitziet en op dit moment van de dag zul je er op je best uitzien. Tijdens het gouden uur is het licht zacht en is de richting van het licht erg flatterend. Als de zon hoger staat krijg je harde schaduwen op je gezicht die elke oneffenheid benadrukt en krijg je, zoals ik ze noem, 'panda ogen'. Donkere cirkels op de plaats waar je ogen zijn. Ontzettend jammer want ogen zijn de spiegels van de ziel, prachtig om te fotograferen en om emotie in een foto te leggen.

kinderfotografie bij Aske fotografie
maternity pictures in Belgium with Aske fotografie
pregnant belly ideas Belgium Aske fotografie
grote zus met baby op komst Aske fotografie

Mooie, warme gloed


Misschien is het je al opgevallen, maar ik hou van warmte in mijn foto's. Wanneer de zon laag aan de hemel staat, krijgt deze een goud/oranje tint en voegt warmte toe aan foto's. Dit zorgt voor beelden met een prachtige gloed die op geen enkel ander moment van de dag kan worden gecreëerd.

kinderfotografie tijdens golden hour in varens bij Aske fotografie

Het gouden uurtje is magisch


Behalve dat het licht zo mooi is, is het ook veel gemakkelijker om creatief met het licht om te gaan. Tijdens het gouden uur kan ik door de plaatsing van de zon werkelijk unieke foto's maken. Deze foto's kan je onmogelijk 's middags maken.

Jammer genoeg heb ik het weer niet in de hand, op een grijze dag zullen we waarschijnlijk genoodzaakt zijn om de shoot een uur sneller in te plannen. Ik hou je hier ten alle tijde van op de hoogte en kan zelfs met grijs weer nog warmte in de foto verwerken. Ik verkies trouwens een bewolkte dag boven een zonnige middag om te shooten! :)


Wil je nu toch zeker zijn van een 'echte' gouden gloed dan kan je, mits een meerprijs, een garantie op jouw prachtige golden hour boeken. Hierdoor kan de shoot worden gewijzigd tot we de golden hour te pakken hebben. Dit moet wel dadelijk bij de boeking gereserveerd worden.

golden hour kinderfotografie in de fruitbloesems bij Aske fotografie
golden hour kinderfotografie in de fruitbloesems bij Aske fotografie
golden hour kinderfotografie in de fruitbloesems bij Aske fotografie
zwangerschapsfotograaf Kalmthoutse heide tijdens gouden uurtje
zwangerschapsfotograaf Portugal tijdens gouden uurtje

Populaire locaties zijn meestal minder druk


De meeste mensen gaan naar huis tegen zonsondergang, dus we gaan meer kans hebben op een intieme sessie waarbij we de locatie waarschijnlijk voor ons alleen hebben. En als je boekt bij zonsopgang, is iedereen nog aan het slapen of aan het ontbijten, dus waarschijnlijk heb je de plaats op dat moment ook voor jezelf. Dit is zeker een voordeel voor het maken van foto's bij zonsondergang of zonsopgang.

zwangerschapsfotograaf Antwerpen tijdens gouden uurtje

Wanneer is dit magische uur?


De timing van het gouden uurtje verandert gedurende het jaar. In de late lente tot de zomer is de zonsondergang vrij laat maar als je tussen de late zomer en het vroege voorjaar een shoot plant, is de zonsondergang veel vroeger en gemakkelijker voor jonge kinderen om op te blijven.

Stel dat je de shoot toch in de zomer plant, loont het toch de moeite om de kids hun planning hier naar aan te passen. Je zal zoveel mooiere foto's hebben en daarvoor doe je tenslotte toch de fotoshoot. :)

zwangerschapsfotograaf Antwerpen tijdens gouden uurtje
zwangerschapsfotograaf Antwerpen tijdens gouden uurtje
zwangerschapsfotograaf Antwerpen tijdens gouden uurtje

De mooiste trouwfoto's


Als fotograaf weet ik als geen ander wanneer en hoe je de mooiste foto's kan maken. Jammer genoeg krijg ik tijdens een trouw meestal enkel net na de middag tijd voor de huwelijksreportage. Zo'n zonde vind ik dat! Het moment waarop het licht net hét minst mooi is wil je gebruiken om jullie dag door mij te laten vastleggen? Ik probeer elk koppel steeds te overtuigen om mij net voor of na het avondeten in te plannen zodat ik kan zorgen voor de meest prachtige foto's. Zelfs al is het een grijze dag, dan nog gaat het licht tegen de avond veel mooier zijn dan rond de middag.

En zit jouw dag echt propvol, waarom doe je de reportage dan niet vóór je trouwdag? Hoe geweldig is het trouwens niet om tijdens jullie openingsdans reeds de trouwreportage te kunnen afspelen?! Je kan dan ook voor de meest magische plekken kiezen die je tijdens de gewone trouwdag niet zou kunnen bereiken wegens te weinig tijd.

huwelijksfotograaf Antwerpen tijdens het gouden uurtje

huwelijksfotograaf Antwerpen tijdens het gouden uurtje

Hoe boek ik een golden hour shoot?


Als je besluit om op het mooiste moment van de dag foto's te laten maken, plan ik je heel graag in en bekijken we samen welke locatie op dat moment het mooiste is. Naargelang de seizoenen gaan sommige plaatsen beter of minder geschikt zijn voor een gouden uur shoot.

Als je besloten hebt dat ik jouw mooiste herinneringen mag vastleggen, klik hieronder dan op de knop en wie weet zien we elkaar snel ergens tijdens een prachtige golden hour.

Liefs, Aske

Follow me on Instagram
@askefotografie